Transforma in realitate ideile si initiativele.

DEȘEURILE CA RESURSĂ , EFECTELE UNUI MANAGEMENT EFICIENT!

Aprobat

Eligibil

Initiator
Alina-Monica Danciu
Durata estimata
12 luni
Buget estimat
99.800 euro

Distribuie proiectul

Facebook

Pentru a vota, va rugam sa va asigurati ca aveti locatia pornita.

Descrierea proiectului

Proiectul „DEȘEURILE CA RESURSĂ, EFECTELE UNUI MANAGEMENT EFICIENT!” urmărește să aducă schimbări notabile în percepția cetățenilor aflați pe raza comunei Florești, să crească gradul de conștientizare a impactului deșeurilor asupra mediului cu repercursiuni asupra sănătății, totodată se dorește influențarea obiceiurilor cetățeanului pentru a acționa responsabil.
Deșeurile sunt rezultatul activităților umane și fiecare cetățean trebuie să înțeleagă provocările și pericolele legate de gestiunea deficitară a deșeurilor, precum și rolul important pe care îl are în transformarea deșeurilor ca resurse. Un sistem de gestionare corectă a deșeurilor poate aduce beneficii și poate genera noi venituri, dar în același timp poate provoca degradarea mediului prin urmare afectează sănătatea noastră. Oamenii sunt elementul cheie în ciclul deșeurilor: de la extracția și prelucrarea materiilor prime, până la fabricarea produselor și eliminarea acestora. În funcție de cât de bine informată și conștientă este o comunitate, să știe ce tip de deșeuri aruncă și în ce recipient le depozitează, reflectă atitudinea pozitivă sau negativă în managementul durabil al deşeurilor.
Prin implementarea acestui proiect, se dorește o schimbare a modului în care sunt percepute deșeurile și în acelaşi timp schimbarea modului de consum, prin care cetățenii comunei Florești sunt îndemnați să facă tranziția de la un model de economie bazat pe consum, de unde rezultă extrem de multe deșeuri, la un model de economie circular care are la bază implicarea celor 10 R (refuz, regândire, reducere, reutilizare, refacere, recondiționare, reînnoire, reorientare, reciclare, refabricare). Prin urmare actiunile proiectului pot să conducă la schimbarea stilului de viață al comunității prin vizualizarea deșeurilor ca potențiale resurse, provocând reducerea consumul de resurse și energie necesare pentru managementul acestora.
Problema deşeurilor nu este doar a comunei Florești, este a întregii națiuni, de aceea consider că este binevenită o acțiune locală de educare și sensibilizare a cetăţeanului pentru a determina un comportament responsabil față de deșeuri, schimbând percepția și miturile care împiedică o colectare separată corectă, astfel comuna Florești poate deveni un model de bună practică în gestiunea deșeurilor și totodată în atingerea obiectivelor de reciclare. Studiile în managementul deșeurilor arată clar faptul că prin separarea deșeurilor la sursă, unitățile teritorial administrative au numai de câștigat, motiv pentru care este foarte importantă etapa de conștientizare a comunității și înțelegerea rolului fiecăruia în recuperarea resurselor din deșeuri.

Beneficiarii proiectului

Populația comunei Florești, publicul larg indiferent de vârstă, sex, statut socio-economic, etnic.

Localizarea proiectului

Implicarea initiatorului in proiect

În calitate de cetățean al comunei Florești și în calitate de inginer de mediu, doctorand în economia circulară la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; eu ing. drd. DANCIU ALINA-MONICA mă implic în acest proiect cu expertiza mea în conceperea tuturor materialelor, organizarea evenimentrlor dedicate proiectului, asistență pe toată durata proiectului și administrarea aplicației FLOrWASTE pe durata proiectului.

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile