Transforma in realitate ideile si initiativele.

Locuri de joacă pentru câini în comuna Florești

Aprobat

Eligibil

Initiator
Iulia Ungureanu | Tolnai Melinda
Durata estimata
6 luni
Buget estimat
35.000 euro

Distribuie proiectul

Facebook

Pentru a vota, va rugam sa va asigurati ca aveti locatia pornita.

Descrierea proiectului

* Comisia tehnica de evaluare a proiectelor din cadrul bugetarii participative a hotarat ca proiectele Amenajarea de parcuri pentru caini (initiator Melinda Tolnai) - Eligibil si Locuri de joaca penrtu caini in comuna Floresti (initiator Iulia Ungureanu) - Eligibil, avand acelasi obiect si acordul deponentilor sa fie unificate si sa se supuna la vot sub aceasta forma. Valoarea proiectului va fi de 35.000 euro.

Comunitățile din zonele urbanizate dezvoltate beneficiază de o multitudine de facilități publice pentru locuitori. Cu cât mai multe si mai diversificate facilitățile pentru rezidenți, cu atât comunitatea este mai unită, pro-activă, crește calitatea vieții, oamenii au mai multe posibilități de recreere și socializare.

Având în vedere numărul în creștere al cățeilor și urbanizarea rapidă a comunei Florești, este nevoie să fie introduse și facilități de tip locuri de joacă pentru câini, care să le permită proprietarilor să îi lase liberi fără lesă. În acest moment sunt folosite terenurile private virane dintre blocuri, în special. Urbanizarea în jurul polilor de creștere este un trend internațional, trebuie să fim conștienți că aceste terenuri nu vor rămâne virane mult timp.

Beneficiile amenajării unor astfel de locuri sunt multiple și nu vizează doar cățeii sau proprietarii lor, ci întreaga comunitate. Florești-ul este o comună cu multe familii tinere, dar nu numai. Tot mai mulți copii cresc alături de animale de companie. Există numeroase studii privind rolul și beneficiile aduse de prezența unui câine în viața noastră, și anume reducerea stresului, reducerea sentimentului de singurătate pentru anumite persoane, îmbunătățirea interacțiunii sociale, îmbunătățirea sistemului imunitar, creșterea activității fizice. De asemenea, mulți părinți consideră că prezența unui câine în familie ajută la responsabilizarea copiilor, aceștia devenind mai atenți la nevoile celorlalți, mai empatici, mai bucuroși, interacționează mai ușor cu alți copii, sunt mai puțin stresați. Iar alți părinți, care nu au un câine, își doresc totuși interacțiunea copilului lor cu cățeii. Locurile de joacă pentru câini sunt un mediu în care proprietarii socializează, își cunosc mai bine vecinii de cartier, participă la diverse activități în exterior, pot organiza diverse evenimente. Totodată ajută la creșterea interacțiunii copiilor cu animalele și le oferă un imbold să facă mișcare în aer liber ( deci mai puțin calculator sau tv).

Un alt beneficiu este pentru câini, locurile de joacă pentru ei fiind un mediu sigur, își consumă energia, se joacă, socializează cu ceilalți căței, fără să deranjeze alți locuitori. Cu cât cățeii sunt mai socializați și își consumă energie la joacă, cu atât avem căței mai educați și mai puțin predispuși comportamentelor nedorite, cum ar fi lătratul continuu, agresivitate, etc. Unii căței sunt hiperactivi sau au nevoie nu doar de plimbări, ci și de alergat.

Se pot amenaja două tipuri de locuri de joacă pentru câini:
 LOCURI DE JOACĂ MICI PE CARTIERE
Deoarece terenurile care ar permite amenajarea unor asemenea locuri de joacă sunt limitate, pe cartiere se pot amenaja spații mai mici, de cca 500 mp. Amenajarea ar consta în:
- Împrejmuire cu gard de înălțime 1,5 m, eventual dublat de gard viu,
- Suprafața acoperită cu granit descompus, acesta fiind durabil, ecologic si necesită o îngrijire minimă comparativ cu gazonul. O alternativă este gazonul.
- Coșuri de gunoi,
- Copaci plantați pe marginea terenului,
- Ideal un dispozitiv tip fântână, cu apă potabilă, dar nu e obligatoriu acolo unde infrastructura nu permite sau ar presupune spargerea de strada adiacentă,
- Iluminat nocturn,
- Poartă dublă
Acolo unde spațiul permite, ideal ar fi ca locul de joacă să fie de minim 500 mp și împărțit în zonă pentru câini mici, care ar necesita cca 30% din total suprafață, restul de 70% fiind alocat câinilor medii și mari. Un astfel de spațiu de peste 500 mp se poate amenaja în Poligon, între biută și pădure.
Costurile de amenajare pot varia în funcție de suprafață și dotări, putând fi aproximativ 3.000-4.000 euro pentru un loc mic.

 LOC DE JOACĂ TIP PARC, situat la marginea localității
Un astfel de parc amenajat și dotat cu ansambluri de AGILITY ar fi nu doar util, dar și UNIC în România pe domeniul public ( din informațiile găsite pe internet până la data depunerii acestui proiect). Acest parc ar gazdui diverse evenimente și acțiuni de educare, interacțiune om-animal, concursuri, seminarii gratuite de dresaj, întreținere, deținere responsabilă.

Parcul public presupune amenajarea pe o suprafață mai mare, delimitat în două zone, cca 30% pentru câini mici, 70% pentru câini mari. Dotările sunt aceleași ca la punctul anterior, suprafața acoperită cu iarbă și granit descompus, la care se adaugă mobilier urban tip bănci și ansambluri de agility. Un astfel de parc necesită parcare amenajată. Parcul pentru câini poate să fie amenajat în asociere cu un parc de joacă pentru copii, zone de recreere, zone de food truck în weekend, astfel încât ar acoperi nevoi diverse.

Costurile de amenajare a unui parc de joacă pentru câini, cu echipament de agility, mobilier urban, pot fi cca 30.000-40.000 euro, în funcție de suprafață și dotări.

Ambele tipuri de amenajări necesită mentenanță și întreținere după darea în folosință.

Surse poze
https://www.playcore.com/news/dog-friendly-settings
https://mcdowallvets.com.au/dog-park-etiquette/
https://waukeshadogparks.org/the-benefits-of-dog-parks/
https://coffmancanine.com/2020/04/19/dogs-and-kids-is-your-home-equipped/

= = = =

Propun amenjarea de parcuri pentru plimbarea cainilor in diferite locatii din Floresti.
Avand in vedere numarul de terenuri nefolosite care sunt acum utilizate ca si spatii de plimbare a cainilor, cred ca acestea ar putea fi amenajate in asa fel incat sa corespunda nevoilor proprietarilor de a avea locuri special amenajate pentru activitatile desfasurate impreuna cu patrupezii lor.
Acestea ar putea fi impartite in mai multe spatii, ca de exemplu: Caini mici, caini mari si medii, caini anxiosi/fricosi, caini agresivi (sau care nu se inteleg cu alti catei).
Curatenia sa fie mentinuta atat de primarie cat si de catre populatie, punandu-se la dispozitie saci speciali pentru a aduna excrementele si cosuri de gunoi. Aceste materiale la fel si accesul ar putea fi asigurat pe baza unui "abonament" (30 lei/luna, de exemplu), abonament pe care ar trebui sa il plateasca orice proprietar pentru a avea acces in parc. Accesul s-ar putea face pe baza de cartela, de exemplu.
Asfel, fiecare proprietar ar fi mai responsabil cu locul pe care il frecventeaza, la fel si cu modalitatea in care se foloseste de beneficiile parcului (saci, cosuri de gunoi, poate centre de activitati pentru catei).
Consider ca astfel de parcuri ar putea aduce o adevarata imbunatatire comunei. Proprietarii ar fi mai responsabili, nu ar mai exista tot felul de situatii neplacute in care cei care nu au caini ii agaseaza pe cei care isi plimba cainii pe asfalt, spatiile ar fi mai curate si amenajate.
Evident, oraganele de politie/jandarmii, ar putea controla din cand in cand aceste locuri, iar cei care nu pastreaza curatenia sau nu isi vaccineaza cainii la zi, ar putea fi amendati. Poate ar creste si numarul de caini Cipati si inregistrati in RECS.
Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre aceasta viziune sau despre modul in care acest proiect ar aduce beneficii comunitatii, nu ezitati sa ma contactati.

Beneficiarii proiectului

In primul rand ar beneficia de acest proiect, posesorii de caini, apoi, la o scara mai larga, toti locuitorii comunei / Comunitatea floreșteană

Localizarea proiectului

Implicarea initiatorului in proiect

Primărie, Consiliul Local, cetățeni / Sunt dispusa sa ma implic in acest proiect si sa ajut cu orice este nevoie

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile