Transforma in realitate ideile si initiativele.

Proiect pilot pentru supra-iluminarea unei treceri de pietoni situate pe strada Eroilor din comuna Floresti, judetul Cluj

Aprobat

Initiator
Vlad Bande
Durata estimata
3 luni
Buget estimat
10.000 euro

Distribuie proiectul


Descrierea proiectului

Prezentul proiect se dorește a fi o inițiativă cetățenească de creștere a siguranței pietonilor în zona unei treceri de pietoni de pe strada Eroilor din comuna Floresti, județul Cluj. Conform Legii Administrației Publice Locale nr. 215 din 23.04.2001 (republicata și actualizata), articolul 36, aliniatul 2, litera c) specifica una dintre atribuțiile consiliilor locale și anume "atribuții privind administrarea domeniului public și privat al comunei, orașului sau municipiului", ceea ce conferă acestui proiect eligibilitatea necesara conform criteriilor minimale specificate de Primăria Floresti. De asemenea, poziția trecerii de pietoni - aflata în imediata apropiere a unui centru comercial, a unor magazine de timp supermarket și mai ales a unui magazin cu program non-stop - sugerează nevoia unui sistem de iluminat nocturn, dedicat siguranței pietonilor.
Principalele avantaje ce pot apărea în urma implementării unui asemenea proiect, ar putea fi:
- scăderea spre zero a numărului de accidente cu victime, pe trecerea de pietoni monitorizata.
- creșterea gradului de siguranță a pietonilor din zona.
- creșterea zonei de contact vizual direct și periferic al șoferilor ce trebuie sa acorde prioritate pietonilor.
- eficacitate energetica crescuta.
- raport beneficii/suma investita pozitiv.
Principalele caracteristici tehnice ale sistemului de supra-iluminare:
- pe fiecare parte a trecerii de pietoni va fi montat câte un stâlp ce va avea instalat un sistem de iluminat cu LED.
- stâlpii se vor monta înaintea trecerii de pietoni din direcția de deplasare a traficului.
- distribuția fluxului luminos va fi asimetrica, astfel încât sa acopere cât mai eficient întreaga suprafață a trecerii de pietoni și sa mențină aceeași intensitate luminoasa în orice punct a trecerii de pietoni.
- aparatele de iluminat se vor orienta înspre pietonii aflați pe trecere, pentru obținerea unui contrast pozitiv între fundalul întunecat și pietoni.
Sistemul de supra-iluminare poate fi prevazut și cu senzori de prezenta, astfel existând doua situații:
1. In cazul în care nu exista nici un pieton în preajma trecerii de pietoni, sistemul de iluminat sa mențină o iluminare ambientala ce va fi setata de specialiștii contractați.
2. In cazul în care exista unul sau mai multi pietoni în preajma trecerii de pietoni sau angajați în traversare, sistemul de iluminat sa poată creste intensitatea luminoasa pana la punctul de contrast maxim sau pana la capacitatea maxima a sa.
Amplasamentul obiectivului: trecerea de pietoni din zona centrului comercial Roka, Piata Floresti, magazin Profi.
In final, un alt aspect de luat în considerare trebuie sa fie repetabilitatea eficienta a eventualului proiect. Astfel, dacă în urma unei analize tehnico-economice, se dorește implementarea sistemului și în alte locații, acest lucru sa fie clar documentat încă din proiectul pilot propus.

Beneficiarii proiectului

1. Cetățenii comunei Floresti
2. Primăria și Consiliul Local Floresti

Localizarea proiectului

Implicarea initiatorului in proiect

monitorizarea derulării etapelor proiectului, măsurători paralele privind intensitatea luminoasa.

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile